RAJONO TARYBOJE: Ko daugiau – dalykinių pasiūlymų ar tuščių pliurpalų – štai kur klausimas…

Galina ROMANOVA

 

Ketvirtadienį, vasario 23 d., vyko Švenčionių rajono savivaldybės tarybos posėdis, kuriame buvo priimtas svarbiausias rajono metinis dokumentas – patvirtintas biudžetas 2017 metams. O bendrai, išnagrinėta 20 klausimų, daugelis jų susiję su savivaldybės biudžetinių įstaigų vadovų darbo apmokėjimu, kadangi įsigaliojo naujas įstatymas, kurio nuostatų būtina laikytis. Posėdyje darbavosi 23 tarybos nariai, dėl pateisinamų priežasčių nedalyvavo Valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnė Vida Rastenienė ir „darbietė“ Raja Krupenina.

Normalus posėdžio eigos ritmas buvo dažnai trikdomas replikomis, tame tarpe – ir ne į temą, gerai žinomi tarybos nariai dažnokai bandė panaudoti jiems suteiktą žodį politinei savireklamai arba tam, kad pasipuikuotų prieš gyventojus, stebinčius tiesioginę posėdžio transliaciją.

 

Opozicijai svarbu prisikabinti, ir nesvarbu – prie ko…

Ginčai įsižiebė dar prieš patvirtinant posėdžio darbotvarkę. Čia opozicijos atstovai Konstantas Ramelis ir Vytautas Vigelis priekaištavo dėl to, kad medžiagą jie gavo ne laiku, kodėl biudžeto aptarimas yra kaip papildomas klausimas, o ne pagrindinis. Meras Rimantas Klipčius nuramino: patvirtinimui pateiktas biudžetas aptariamas ne pirmą, o jau trečią kartą, pirmasis aptarimas vyko dar 2016 m. gruodį, antrasis žymiai detalesnis – vasario 2 d., taigi visi turėjo pakankamai laiko nuodugniai pasiruošti ir viską išdiskutuoti komitetuose. Į darbotvarkę biudžetas kaip papildomas klausimas įtrauktas vien dėl gryno formalumo, kadangi paskutinis komitetas aptarė jį tik išvakarėse (iki tol negalėjo susirinkti, nebuvo kvorumo), tai be jo, atitinkamai pagal procedūras, negalėjo išsiųsti tarybos nariams. T. y., galima konstatuoti, kad pradžia nieko gero iš opozicijos pusės nežadėjo – iškart pademonstruotas noras tiesiog prisikabinti, ir nesvarbu – prie ko… Vėliau daugiausiai pasireiškiantis tandemas – Vytautai Bulka ir Vigelis – „pateisino“ tai visiškai.

 

Prastumti savus ne visada pavyksta…

Nagrinėjant 1-ąjį klausimą – dėl Tarybos veiklos reglamento pakeitimo – iš opozicijos pusės pasipylė jau tiesioginiai grasinimai. Esą, jie apskųs Reglamentą dėl to, kad tariamai suvaržomos jų teisės. Čia, pagrinde, kalba buvo apie tai, kad iki šiol į Švenčionių savivaldybės Antikorupcijos komisijos pirmininko postą negali prastumti V. Bulkos kandidatūros. Naujame Reglamente įtvirtinama, kad vieną ir tą pačią kandidatūrą galima siūlyti tik 2 kartus iš eilės.

Kaip paaiškino Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjas Vygandas Kastanauskas, priimamos nuostatos atitinka įstatymus, o Antikorupcinės komisijos pirmininke vis dar yra Raja Krupenina, nes kito tarybos sprendimo nėra. K. Ramelis uždavė, atrodytų, pagrįstą klausimą: kaip taip, žmogus (R. Krupenina) atsisakė nuo pareigybės, o savivaldybė verčia jį dirbti? Šioje vietoje norisi pastebėti, kad nuo pareigų atsisakė ne paprastas samdomas darbuotojas, o žmonių išrinktas tarybos narys. Kyla klausimas, kam tada kandidatuoti į tą tarybą, jeigu nenori ar nėra laiko tokiam darbui?

Laikraščio skaitytojams primename: kai Darbo partija pralaimėjo rinkimus, buvusi vicemerė Raja Krupenina negrįžo į prieš tai buvusį darbą Adutiškio mokykloje, o kaip manoma, su partijos pagalba „pakilo“ aukščiau – gavo Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Metodikos ir informatikos skyriaus vedėjos pareigas. Šiai ministerijai tuo metu vadovavo „darbietė“ A. Pabedinskienė. Maža to, R. Krupenina po savo sparneliu priėmė ir iš Švenčionių rajono ligoninės direktorės posto atleistą Ireną Politienę, kuri kažkada taip pat buvo Švenčionių rajono tarybos narė. Tokia štai partinė grandinė… Informacijos patikimumo patikrinimui – http://www.ndnt.lt/index.php?-186777256

Grįžtant į Švenčionių tarybą, verta pridurti: meras R. Klipčius užsiminė apie tai, kad kels klausimą dėl pinigų išskaitymo iš R. Krupeninos už savų pareigų nevykdymą Švenčionyse.

 

Nusiprausti – į Švenčionėlių socialinių paslaugų centrą

Tvirtinant Švenčionėlių socialinių paslaugų centro teikiamų asmeninės higienos ir priežiūros (dušo) paslaugų kainas sužinojome svarbią naujieną: čia 2 kartus per mėnesį galės nusiprausti (nueiti į dušą), kaip kol kas planuojama, 78 socialiai remtini asmenys, gyvenantys Švenčionėliuose ir jų apylinkėse. Už nedidelę kainą – 1,10 euro. Kaip paaiškėjo, centras į dušų remontą investavo apie 6 tūkst. eurų savo lėšų, suprantama, jos vargu ar atsipirks, mokestis už dušą tik kompensuoja išlaidas dušo darbuotojo atlyginimui už darbą ir socialines įmokas „Sodrai“, už šildymą, vandenį, elektrą… Bet tuo pačiu, centras kompensuoja pirties Švenčionėliuose nebuvimą, ką, beje, žadėjo ir buvę valdantieji, tačiau taip ir nepadarė, tik sugriovė tai, ką gavo. Pavyzdžiui, buvusi valdžia su meru V. Vigeliu ir administracijos direktore Vida Rasteniene priešakyje Švenčionėlių pirtį ketino parduoti 10 tūkst. eurų pigiau, nei tai padaryta dabar. Netrukus šios pirties vietoje turėtų atsidaryti prekybos centras, bet visa tai netrukdo opozicijai ir toliau piktnaudžiauti pirties tema. Štai ir šiame posėdyje, V. Bulka su pasityčiojimu („nusitrinsite purvus, …nes visi smirdėtų kaip senovėje“ ) sveikino Švenčionėlių socialinių paslaugų centro iniciatyvą. Meras ragino nesišaipyti iš žmonių ir iš problemos, kurios neišsprendė patys, kai buvo valdžioje, o visų gyventojų vardu už iniciatyvą padėkojo centro direktoriui Miroslavui Lazdiniui, taip pat pažadėjo, kad bus pagalvota kaip išspręsti pirties nebuvimo Švenčionyse ir Pabradėje problemą.

 

Kas rūpinasi, o kas tik deklaruoja rūpestį biudžetinių įstaigų vadovais

Kadangi įsigaliojo naujas įstatymas, buvo tvirtinami visų savivaldybės biudžetinių įstaigų vadovų (ligoninės, pirminio sveikatos priežiūros centro, mokyklų, vaikų darželių ir t. t.) atlyginimai. Esmė tame, kad jie negali būti mažesni už tuos, kuriuos vadovai gavo 2016 m. gruodį, tačiau kitos sudėtinės – koeficientai, priemokos, premijos – gali būti kisti priklausomai nuo patirties (stažo), vadovaujamos įstaigos pasiekimų ir t. t. Žodžiu, palaiminga erdvė politikavimui. V. Bulka tiesiai pasiuntė žinią: „Noriu, kad direktoriai žinotų, kad opozicija jais rūpinasi…“ – ir paprašė pakelti koeficientus tiems, kas perėmė rūpestį dėl mokinių maitinimo. Neapsikentęs tokios atviros demagogijos tarybos narys ­Zenonas Zenkevičius atkirto: „…Jei Bulka nori padėti, tai jis turi 100 tūkst. eurų lengvatiniam keleivių vežimui ir gali pabūti mecenatu“!

 

Apie kompanijas, subordinaciją ir racionalią 47 tūkst. eurų per metus ekonomiją

Netrūko dėmesio ir kitai opiai temai: apie Švenčionėlių suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos prijungimą prie Mindaugo gimnazijos. V. Bulka keletą kartų pakartojo, kad jį ištiko šokas ir jam atrodo nonsensu, kaip išdrįso Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Teresa Sansevičienė vizitui į mokyklą, kad sužinoti situaciją vietoje, pasiimti „į kompaniją“ tarybos narę Janiną Deveikienę. V. Bulkos nuomone, vedėja šiurkščiai pažeidė subordinaciją, reikia kreiptis į Seimo narius…, „į kompaniją“ reikėjo imti ne J. Deveikienę (ilgametė tarybos narė, Sveikatos apsaugos, socialinės rūpybos ir aplinkosaugos komiteto pirmininko pavaduotoja – aut. pastaba ), o Švietimo, kultūros, sporto, jaunimo ir teisėtvarkos komiteto narę Dovilę Žižienę (pats naujausias žmogus taryboje – aut. pastaba), Kontrolės komitetas turi ištirti situaciją, reikia grąžinti mokinių krepšelio pinigus… Kas liečia pinigus, tai V. Bulka turėjo omenyje, kad tokių mokinių taip vadinamoje buvusioje rusų mokykloje mažai ir jie prastai lanko pamokas, tad reikia ir „mokytojų krepšelių lėšas grąžinti“ (meras replikavo, kad ir lengvatą keleivių vežimui taip pat reikėtų panaikinti). V. Bulkos iškalbos ir retorikos talentus pademonstravome tam, kad parodytų, kaip jis didžiai gerbia vienus, ir kaip menkina kitus (jo kalboje „Deveikienės ir Zenkevičiai“ naudojami daugiskaita ir tik iš mažosios raidės), beje – dabar valdančiuosius.

Bet arčiau esmės. O esmė tame, kad atsisakius nuo rusų mokyklos pastato eksploatavimo, per metus susitaupo 47 tūkst. eurų. Be to, visi suaugusiųjų klasių mokiniai susitalpina gimnazijoje, ir jokių antisanitarinių sąlygų jiems skirtose ir atremontuotose patalpose per oficialų atitinkamų instancijų patikrinimą neaptikta. Galų gale, tų mokinių rusų mokykloje (suaugusiųjų ir jaunimo) skaičius sumažėjo ne šiais, ne praeitais metais, o daugelį metų atgal. Bet tuometinei valdžiai tokia padėtis buvo gal net labai gera… Tai yra, dabartinė optimizacija kliudo tiems, kurie patys turėjo padaryti, bet to nepadarė. Galbūt, „Svirkos“ įmonė net naudojosi lengvatomis tų neegzistuojančių mokinių pavėžėjimui…

Administracijos ataskaitą palaimino visi!

Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Andriaus Šarėjaus 2016 metų finansų kontrolės būklės ataskaita buvo priimta be jokių diskusijų – vienbalsiai! Už jos palaiminimą balsavo visi 23 posėdyje dalyvavę tarybos nariai. Ką tai sako? Kaip ir apie tai, kad viskas savivaldybėje gerai, juk administracija vykdo tuos sprendimus, kuriuos priima rajono taryba – konkrečiau, valdančioji dauguma. Tai ko tada yra verti visi tie grėsmingi pasisakymai publikai ir opozicijos straipsniai „žaliajame rupore“ apie galimą korupciją ir kitas negeroves rajone? Po tokio vieningo balsavimo galima drąsiai teigti, kad visas tas ant valdžios pilamas purvas – prasimanymai ir politikavimas.

 

Kliuvinys – jo didenybė biudžetas

Skirtingai nuo administracijos finansų kontrolės būklės ataskaitos palaiminimo, visas opozicijos palankumas išgaravo tvirtinant 2017 m. biudžetą. Čia jau ne tik sauja opozicionierių-darbiečių, bet ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas Romualdas Pauliukevičius (priminsime, kad frakcijos seniūnė V. Rastenienė nedalyvavo) iškart pareiškė, kad nepalaikys šio sprendimo projekto.

Pačio biudžeto detaliau nenagrinėsime – jo prioritetai išdėstyti atskirame straipsnyje. Bet kad solidi suma – 484 tūkst. eurų – palikta Vietinio ūkio rezerve, pasakyti reikia. Todėl, kad tai paskutinis šansas iš ES struktūrinių fondų lėšų gauti pinigų projektų įgyvendinimui 2014-2020 m. periodui, o tie projektai pareikalaus nemažos dalies iš rajono iždo. Su tuo teks susitaikyti kitiems taip vadinamiems nematerialiniams sektoriams, kuriems priimtas biudžetas nėra toks palankus. Šia situacija nepraleido progos nepasinaudoti tie, kurie įprato gyventi šia diena ir tiesiog „pravalgyti“ biudžetą, maža to – dar ir prisidengdami rūpesčiu žmonėmis. V. Bulka ir vėl prakalbo citatomis apie dvasines vertybes, užbaigė genocido grėsme kultūrai, į kurią neva kėsinasi valdantieji.

Valdantiesiems teko atlaikyti didžiulį pasipriešinimą. „Nenustoju stebėtis buvusio mero gabumais. Mes tiesiogiai prisidėjome ir prie tų projektų ir darbų, kurie padaryti iki mūsų, nes 2 metus buvome priversti atidavinėti senas skolas – apmokinėjome jūsų sąskaitas. Puikūs buvo metai. Algų įsiskolinimo nebėra, atlyginimai buvo mokami laiku“, – išpuoliams atremti kalbėjo Zenonas Zenkevičius.

„Kai savomis lėšomis buvo reikalaujam prisidėti 12-20 proc., buvusi valdžia darė labai mažai. Dabar, kai reikia prisidėti 20-50 proc. savivaldybės lėšų – vis tiek reikia ne pravalgyti, o skubėti įsisavinti projektus su ES lėšų pagalba. Dar iki 2014 m. visur turėjo būti pravestas vandentiekis ir kanalizacija, bet buvusi valdžia to nepadarė“, – kolegai antrino Janina Deveikienė.

Lenkų atstovas Antonij Jundo priminė apie rinkėjams duotus pažadus dirbti realiai, o ne leisti pravalgyti biudžetą. Prie to pačio, jis prisiminė, kad tokiu pat būdu biudžetas buvo formuojamas ir ankstesniais metais, bet liko ir mokyklos, ir kultūra, šių sferų darbuotojai dirba, kaip dirbę…

„Jeigu jūs (opozicija) turite alternatyvų projektą – galite jį pateikti, bet aš tokio nematau“, – priėjo išvadą meras, pakvietęs balsuoti už parengtą biudžeto projektą. Jis priimtas 16-ka balsų „už“.

Už biudžetą nebalsavo darbiečiai ir valstiečiai žalieji. Būtent tų partijų, kurių statytiniai „pramiegojo“ 2007-2013 m. Europos Sąjungos maksimalios paramos periodą, atstovai. Įvairių susirinkimų ir susitikimų su gyventojais metu meras ne kartą minėjo: kai susitikdavo su ministrais tam, kad gautų paramą rajonui, visada sulaukdavo klausimų – o kur anksčiau buvo Švenčionių rajonas ir jo meras, kai savivaldybės indėlis buvo minimalus? Metai likę iki 2020-ųjų – paskutinis šansas maksimaliai panaudoti ES paramą.

 

Nuskambėjo daug padėkų

Kadangi buvo tvirtinama Švenčionių savivaldybės administracijos veiklos ataskaita, meras Rimantas Klipčius šiame posėdyje išreiškė itin daug padėkos žodžių. Visų pirma, už griežtą finansinę kontrolę dėkojo direktoriui Andriui Šarėjui, už sąžiningumą darbe – visiems skyrių vedėjams, ir administracijos darbuotojams apskritai. Ypatingų padėkos žodžių ir aukšto profesionalumo atliekant savo darbą įvertinimo, ir ne tik iš mero, bet ir kitų tarybos narių, sulaukė biudžetą pristačiusi Finansų skyriaus vyriausioji specialistė Liudmila Lazareva. Nebuvo pamiršti ir savivaldybės įmonių vadovai, visų pirma, Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro direktorius Kęstutis Lisauskas, Švenčionių saugaus eismo vairavimo mokyklos direktorius Vytautas Grybauskas, ir dar daugelis kitų.

O vicemeras Kęstutis Trapikas ne be sarkazmo padėkojo V. Bulkai ir V. Vigeliui, kurie švaistė ditirambus jo adresu, kad pagaliau, po virš 20 kartu taryboje dirbtų metų, pastebėjo jo kaip politiko ir vadovo profesionalumą: „Dėkoju, kad tokiame amžiuje vertinate mano kompetenciją“…

 

Išpūsti skandalai sprogo kaip muilo burbulai…

Naujas opozicijos arkliukas – kultūros ir švietimo darbuotojų bauginimas, ypatingai meno mokyklų mokytojų, kad jie su tokiu biudžetu gali likti be darbo, kad jiems skirtų pinigų jų darbo apmokėjimui užteks tik iki vasaros arba liepos mėnesio. Nagi, o čia atsiminkime paskutiniųjų dvejų metų įvykius rajone. Nuo pat pirmųjų dienų, kai tik darbiečiai prarado valdžią, iš jų pusės matome vien tik destruktyvią veiklą. Iš pradžių jie su savo „žaliojo ruporo“ pagalba „ir lenkui, ir anglui, ir dviejų valstybių piliečiui“ pardavė „deimantėlį“ (Cirkliškio dvarą) ir „atleido“ visus ten dirbančius Švenčionių profesinio rengimo centro pedagogus… Vėliau „uždarė“ slaugos skyrių, esantį Pabradės poliklinikoje… Kai valdžia ieškojo sprendimo, kaip geriau panaudoti turimus mokyklų pastatus, suspėjo Švenčionėlių Mindaugo gimnaziją sujungti su Švenčionėlių progimnazija… Sąrašą galima būtų tęsti. Taigi ko dabar verti visi šie, kaip muilo burbulai susprogę, išpūsti skandalai?

O kur dar visoks, nepagrįstas ant atskirų žmonių, visų pirma – ant mero ir jam pačių brangiausių šeimos narių, pilamas purvas… Kiek skundų prirašinėta įvairioms instancijoms, kiek teismų inicijuota…

Žodžiu, daug ko prikrėtė ir dar krečia, prisidengdami tuo, kad viskas daroma ginant rajono gyventojus (rinkėjus) nuo blogos valdžios. Bet… šunys loja, o karavanas eina. Ir kol kas – gana sėkmingai.